top of page
Writer's pictureGeneration Woman Team

Πως είναι να είσαι γυναίκα στην Επιστήμη

To συμπόσιο Greek Women In Science ήταν μια ευκαιρία για τις γυναίκες επιστήμονες να μιλήσουν για τα προβλήματα αλλά και τα επιτεύγματα τους, να εμπνεύσουν και να γίνουν περισσότερο ορατές.

woman scientist


Ήταν ένα συμπόσιο που γιόρταζε τις γυναίκες στην Επιστήμη. Και πιο συγκεριμένα τις Ελληνίδες γυναίκες στην Επιστήμη. Ήταν μια αφορμή και μια γιορτή για να συγκεντρωθούν όλες οι γυναίκες που κάποια στιγμή άκουσαν ότι η Ιατρική, τα Μαθηματικά, η Μηχανική, η Αστροφυσική, ο Προγραμματισμός δεν είναι για αυτές αλλά λίγα χρόνια αργότερα μετά από επιμονή, δουλειά και ενθάρρυνση από τους κατάλληλους ανθρώπους βρέθηκαν στα μεγαλύτερα Πανεπιστήμια, Ιδρύματα και εταιρείες παγκοσμίως.



 greek women in science symposium

Την ιδέα είχαν τέσσερις οργανώσεις που εργάζονται για τις ίσες ευκαιρίες στην επιστήμη και για να έρθει επιτέλους η μέρα που όχι μόνο στα αμφιθέατρα αλλά και στα εργαστήρια, στις Πρυτανείες, στα διοικητικά σύμβουλια των μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας να υπάρξει ίση εκπροσώπηση γυναικών. Οι Greek Women in STEM, η Real Science, η Greek Girls Code και η Lean In Greece: Women in Tech στις αρχές του Οκτώβρη οργάνωσαν ένα τριήμερο συνέδριο που όχι μόνο έδωσε την ευκαιρία σε Ελληνίδες επιστήμονες να παρουσιάσουν την δουλειά τους, τις εξελίξεις στον κλάδο τους αλλά όπως είπε και μια από τις συμμετέχουσες να μην αφήσει κανένα επιχείρημα και περιθώριο στο επόμενο επιστημονικό συνέδριο για απουσιάζουν οι γυναίκες ομιλήτριες. Παράλληλα με την ευκαιρία για επικοινωνία και δικτύωση που είχαν, οι γυναίκες που παρακολούθησαν το συμπόσιο μπόρεσαν να αντλήσουν έμπνευση, εμψύχωση αλλά και πρακτικές συμβουλές μέσα από τις προσωπικές ιστορίες που μοιράστηκαν οι ομιλήτριες του συμποσίου καθώς και τις εξομολογήσεις για τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν, για το πως τις ξεπέρασαν αλλά και για τα εσωτερικά και εξωτερικά ups and downs που σου επιφυλλάσσει το να είσαι γυναίκα στην επιστήμη.



 greek women in science symposium

Ήταν πολλές αυτές που αν και κορυφαίες στον τομέα τους μίλησαν για τις φορές που ταλαιπωρήθηκαν από το «σύνδρομο του απατεώνα», το impostor syndrome, σε πολλές και διαφορετικές φάσεις της καριέρας τους και ενώ είχαν όλες τις ικανότητες και τις επιστημονικές πιστοποιήσεις. Αυτό φυσικά και ήταν μια από τις πιο χρήσιμες και ανακουφιστικές διαπιστώσεις για τις νεότερες γυναίκες που παρακολούθησαν το συμπόσιο –μεταξύ τους και μια μαθήτρια Γυμνασίου- που συχνά ταλαιπωρούνται από αισθήματα ανεπάρκειας, μειονεξίας και με την συνεχή αίσθηση ότι δεν είναι αρκετά καλές και πως είναι αυτές οι ίδιες που φταίνε για αυτό, λόγω απειρίαςή έλλειψης ικανοτήτων. Αντίθετα όπως φάνηκε από πολλές διαφορετικές τοποθετήσεις των ομιλητριών του συνεδρίου, γυναικών που διακρίνονται και ξεχωρίζουν στις επιστήμες, το impostor syndrome διαπερνά όλες τις τάξεις, τα μορφωτικά επίπεδα και τις βαθμίδες επιτυχίας και είναι μια λανθασμένη πεποίθηση που το μόνο που κάνει είναι να μας αυτοσαμποτάρει και που ευτυχως υπάρχουν τρόποι να το αντιμετωπίσουμε. Η δημιουργία συμποσίων που συνδέουν, δικτυώνουν και δίνουν την ευκαιρία στις γυναίκες επιστήμονες να παρουσιάσουν τα επιτεύγματα τους είναι σίγουρα ένας από αυτούς.



 greek women in science symposium

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα και αποκαλυπτικά κομμάτια του συμποσίου ήταν η ενότητα των συμβουλών καριέρας ενώ χαρακτηριστική ήταν και η αναφορά πολλών ομιλητριών στον δισταγμό των γυναικών να κάνουν αίτηση για βραβεία, να μιλήσουν για τις ικανότητες και τα επιτεύγματα τους ή ακόμη και να διεκδικήσουν μια θέση εργασίας αν δεν πληρούν όλες τις προϋποθέσεις. «Ένας άνδρας θα κάνει αίτηση ακόμη και αν πληρεί μια από τις δέκα προϋποθέσεις. Αντίθετα μια γυναίκα δεν θα κάνει ακόμη και αν πληροί τις 9 από τις 10 γιατί της λείπει αυτή η μία. Η αδυναμία των γυναικών να μιλήσουν με παρρησία για τα επιτεύγματα τους είναι εμφανής και στις αιτήσεις για να διεκδικήσουν μια θέση μέχρι την σύνταξη των cover letters που στέλνουν ειδικά αν αυτά συγκριθούν με τα αντίστοιχα των ανδρών υποψηφίων».


Η Κατερίνα Ρόγγα, Διευθύντρια στο τμήμα Συμβουλευτικών Υπηρεσιών Διαχείρισης Κινδύνων (Risk Advisory) της Deloitte Ελλάδας ανέφερε ότι πολύ συχνά οι ίδιες οι εταιρίες θα πρέπει να είναι αυτές που θα χρειαστεί να βγουν και να αναζητήσουν γυναίκες υποψήφιες για internships ή για να καλύψουν μια θέση. «Οι εταιρείες έχουν να κερδίσουν πολλά από την εμπειρία και τα soft skills των γυναικών στην Επιστήμη» ανέφερε στην τοποθέτηση της.

Μιλώντας για soft skills από το συμπόσιο δεν έλειψαν και οι πρακτικές συμβουλές όπως η σύνταξη ενός σωστού βιογραφικού. «Σαφές, απλό και προτάσσοντας soft skills όπως η επικοινωνία, το ομαδικό πνεύμα και η ευελιξία» ήταν εν συντομία η συμβουλή που επαναλαμβάνονταν ξανά και ξανά διευκρινίζοντας ότι συχνά ένα βιογραφικό πρέπει να ξεχωρίσει από εκατοντάδες άλλα και να περάσει από την πρώτη επιλογή του τμήματος του Ανθρώπινου Δυναμικού μέχρι να προχωρήσει στον επιστημονικά καταρτισμένο υπεύθυνο που θα προσλάβει για την συγκεκριμένη θέση.


 greek women in science symposium


Συγκινητική αλλά ταυτόχρονα πολύ ενδυναμωτική στιγμή του συμποσίου ήταν όταν στην οθόνη μαζί με την Μαρίλη Νικα, AR/VR Product @ Google | Teaching Fellow @ Harvard Business School | Co-founder @ Geekettes εμφανίστηκε η κόρη της υπενθυμίζοντας και αποδεικνύοντας ότι η μητρότητα μπορεί να συνδυαστεί με την επιστήμη. Το επιβεβαίωσαν και άλλες ομιλήτριες του συμποσίου τονίζοντας ταυτόχρονα την ενθάρρυνση και την δύναμη που τους προσέφερε να βλέπουν γύρω τους καθηγήτριες, ερευνήτριες και μέντορες τους να έχουν ταυτόχρονα σημαντική ακαδημαϊκή καριέρα και παιδιά.


Η αναγκαιότητα της γυναικείας παρουσίας σαν πρότυπο για τα νεότερα κορίτσια στις Επιστήμες επισημάνθηκε πολύ συχνά. «Μπαίνεις σε ένα εργαστήριο ή σε μια πανεπιστημιακή αίθουσα γεμάτη άνδρες και όσο ικανή και αν είσαι υπάρχουν στιγμές που νιώθεις ότι δεν ανήκεις εκεί. Αυτός είναι ο λόγος που τα κορίτσια χρειάζονται να βλέπουν περισσότερες γυναίκες στις Επιστήμες». Ίσως αυτή η τελευταία φράση να συνοψίζει με τον πιο ουσιαστικό και άμεσο τρόπο το τριήμερο αυτό συμπόσιο.


459 views0 comments

コメント


bottom of page