top of page
Writer's pictureGeneration Woman Team

Η αμφιλεγόμενη Γκρέτα και η κλιματική αλλαγή

Updated: Jul 3, 2021

Είναι 18 χρονών και τρία χρόνια πριν είχε προκαλέσει ένα σαρωτικό κύμα διαμαρτυρίας κατά της κλιματικής αλλαγής βγάζοντας εκατομμύρια μαθητές (και όχι μόνο) στους δρόμους. Η Γκρέτα έχει συναντήσει όλους τους μεγάλους σύγχρονους ηγέτες, έχει βγάλει έναν πύρινο λόγο στον ΟΗΕ, έχει προκαλέσει ειρωνικά tweets από τον Τράμπ, έχει διασχίσει τον Ατλαντικό με σκάφος για να διατηρήσει το αποτύπωμα της χαμηλό και έχει δεχτεί μια ισχυρή επίθεση από μερίδα των μίντια και troll των social media τα οποία υποστηρίζουν πως είναι μια μαριονέτα συμφερόντων, των γονιών της ή και όλων των παραπάνω.

Γκρέτα Τουνμπεργκ

Τον Αύγουστο του 2018 όταν η Γκρέτα έγραψε με το χέρι πρόχειρα το σύνθημα Skolstrejk for Klimatet’ (School Strike for Climate) πάνω σε ένα κομμάτι χαρτόνι και αντί να πάει σχολείο έκανε καθιστική διαμαρτυρία έξω από την Σουηδική Βουλή δεν φανταζόταν τίποτα από τα παραπάνω. Στην πραγματικότητα όλα ξεκίνησαν λίγο πιο πριν από αυτό όταν η σουηδική εφημερίδα Svenska Dagbladet δημοσίευσε ένα κείμενο που έγραψε για ένα διαγωνισμό με θέμα την οικολογία και τίτλο «Ξέρουμε –και μπορούμε– να κάνουμε κάτι». Ο συμπατριώτης της και ακτιβιστής Bo Thorén, ο οποίος αναζητούσε εφήβους με οικολογικές ανησυχίες για να τους στρατολογήσει στο κίνημα κατά της κλιματικής αλλαγής πρότεινε στην Γκρέτα να ακολουθήσει το παράδειγμα των μαθητών στο Parkland της Florida και να οργανώσει μέσα στο σχολικό ωράριο μαζικές μαθητικές διαδηλώσεις. Η Γκρέτα εσωστρεφής και μοναχική όπως ήταν δεν κατάφερε να πείσει τους συμμαθητές της και κάπως έτσι βρέθηκε μόνη κρατώντας ένα πανό έξω από την σουηδική Βουλή. Ποιός να φανταζόταν την δημοσιότητα και την κινητοποίηση που θα ακολουθούσε. Τα νούμερα είναι εντυπωσιακά. Μέχρι τον Μάρτιο του 2019 1.4 εκατομμύρια μαθητές ακολούθησαν το παράδειγμα της Γκρέτα, αφήνοντας τις σχολικές τάξεις τους για να διαδηλώσουν σε πόλεις σε όλο τον κόσμο. 300.000 μαθητές στην Γερμανία, 200.000 στην Ιταλία, 150.000 στο Κεμπέκ. Απεργίες έγιναν στο Δελχί, την Σεούλ, το Σαν Φρανσίσκο και την Ουάσινγκτον, την Μελβούρνη και τις Βρυξέλλες, την Λισαβόνα , την Πράγα, το Παρίσι, το Ρέικγιαβικ και το Τόκιο.


Γκρέτα Τουνμπεργκ

Οι κινητοποιήσεις όμως ήταν μόνο ένα κομμάτι του τί κατάφερε να πετύχει η Γκρέτα. Τον Φεβρουάριο του 2020 η πρόεδρος της Ευρωπαικής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μετά από μια συνάντηση μαζί της δεσμεύτηκε πως θα διαθέσει το 1/4 του προυπολογισμού της Ευρωπαικής Ένωσης για το κλίμα για τα επόμενα επτά χρόνια. Και μετά την επίσκεψη της στην Βρετανική Βουλή, η συντηρητική πλειοψηφία της ψήφισε υπέρ του να κηρύξει περιβαλλοντική κατάσταση εκτάκτου ανάγκης όσον αφορά το περιβάλλον και πως θα μηδενίσει τις εκπομπές των ρύπων της μέχρι το 2050 (και όλα αυτά εν μέσω Brexit).

Greta Thunberg

Και ύστερα ήρθαν οι κατηγορίες. Και οι προσβολές. «Είναι η Γκρέτα μια πράσινη προφήτης ή μια μαθήτρια μαριονέτα που ελέγχεται από ύπουλες δυνάμεις;» αναρωτιόταν η βρετανική Sun. Και συνέχιζε. «Καμία έφηβη δεν είναι τόσο τρομακτικά επιδραστική όσο η Θάνμπεργκ, μια βαθιά διαταραγμένη μεσσία του κινήματος της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Δεν έχω δει ποτέ ένα τόσο μικρό κορίτσι με τόσες πολλές ψυχολογικές διαταραχές να γίνεται δεκτή από τόσους ενήλικες σαν γκουρού.» «Όταν οι πολέμιοι σου αρχίζουν να ασχολούνται με την εμφάνιση σου και τις ιδιαιτερότητες σου τότε ξέρεις ότι έχεις νικήσει» είχε δηλώσει η ίδια.

Greta Thunberg

Γιατί η Γκρέτα ήταν ένα καθημερινό κορίτσι που μετατράπηκε σε δυναμικό σταυροφόρο, μια δυναμική παρουσία που αψήφησε τα στερεότυπα και απέδωσε στους νέους, τα κορίτσια και τους ανθρώπους με ιδιαιτερότητες τα εχέγγυα που τους αξίζουν. Γιατί όπως δηλώνει και ο τίτλος του βιβλίου στο οποίο συγκεντρώθηκαν οι σύντομοι και άμεσοι λόγοι της Γκρέτα «None is too small to make a difference».

32 views0 comments

Comments


bottom of page