To πρώτο διεθνές συμπόσιο για τις Ελληνίδες που διακρίνονται στους τομείς των Φυσικών Επιστημών, της Τεχνολογίας, της Επιστήμης των Μηχανικών και των Μαθηματικών, το Γυναίκες Plus γίνεται πραγματικότητα από την 1η έως τις 3 Οκτωβρίου.
H ίση εκπροσώπηση των γυναικών στις επιστήμες και την τεχνολογία μόνο θετικό πρόσημο θα μπορούσε να έχει. Αυτό έρχεται να τονίσει το πρώτο διεθνές συμπόσιο Γυναίκες+ που διοργανώνουν οι οργανισμοί Greek Women in Stem, Real Science, Greek Girls Code και Lean In Greece όπου μέσα από ομιλίες γυναικών επιστημόνων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό θα αναδείξει το έργο τους αλλά και τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι Ελληνίδες επιστήμονες σήμερα.
Στην πλατφόρμα gynaikesplus.com μπορείτε να υποβάλλετε τις ερωτήσεις σας στις συμμετέχουσες ενώ στην διάρκεια του συνεδρίου θα υπάρχει και η δυνατότητα διαδικτυακού networking μέσω του Slack application σε ένα ειδικό session του συμποσίου το Σάββατο 2/10 στις 20.45. Το συμπόσιο θα ολοκληρωθεί την Κυριακή με την απονομή βραβείων σε γυναίκες που διακρίθηκαν στους τομείς STEM. Με την ευκαιρία του συμποσίου ρωτήσαμε τις συνδιοργανώτριες για το συνέδριο, τους στόχους του αλλά και ποιες είναι οι σημαντικότερες δυσκολίες και προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες επιστήμονες σήμερα.
Λίνα Ντόκου, Χρυσοβαλάντου Καλαϊτζίδου, Greek Women in STEM Ελένη Σινοπούλου, R.E.A.L Science
Πως αποφασίσατε την οργάνωση του συμποσίου;
Στο Greek Women in STEM αναδεικνύουμε το έργο Ελληνίδων γυναικών στους κλάδους STEMM (Επιστήμη, Τεχνολογία, Μαθηματικά, Ιατρική) μέσα από συνεντεύξεις, αφιερώματα και άρθρα. Σκεφτήκαμε πως ένα συμπόσιο που θα συγκέντρωνε όλες αυτές τις επιστήμονες θα έδινε ένα ηχηρό μήνυμα παρουσίας και αναγνώρισης, εμπνέοντας παράλληλα τις νεότερες γενιές.
Τι θέλετε να πετύχετε με αυτό το συμπόσιο;
Θέλουμε να δώσουμε το βήμα στην Ελληνίδα Επιστήμονα. Η εποχή μας απαιτεί να απαλλαγούμε από τα χρόνια κοινωνικά και εργασιακά στερεότυπα για τις γυναίκες. Οφείλουμε να δώσουμε σώμα και φωνή σε μία κοινότητα που προσφέρει πολλά σε όλους τους επιστημονικούς κλάδους και ανοίγει το δρόμο για τις επόμενες γενιές κοριτσιών.
Ποιες είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στις επιστήμες σήμερα;
Η έλλειψη αυτοεκτίμησης και η αδυναμία να αντιληφθούν τις ικανότητες τους. Αυτό είναι κάτι που χαρακτηρίζει τις Ελληνίδες επιστήμονες και έγινε φανερό όταν πρόσφατα κάναμε ένα κάλεσμα σε επιστήμονες να αιτηθούν βραβείων. Οι γυναίκες στην επιστήμη αξίζουν και χρειάζονται στήριξη από την αρχή! Όχι μόνο όταν μετά από κόπους ετών και προσωπική αυταπάρνηση καταφέρνουν να πάρουν μια θέση είτε σε μια εταιρεία είτε στον ακαδημαϊκό κλάδο. Αυτή είναι μία βασική δυσκολία που αντιμετωπίζουμε: η έλλειψη υποστήριξης. Σε συνδυασμό με τις λιγότερες επαγγελματικές ευκαιρίες, αλλά και τις μη ισότιμες ευκαιρίες που διαιωνίζουν ένα κλίμα απαξίωσης και ανισοτήτων. Στο Greek women in STEM αυτό προσπαθούμε: να γιορτάσουμε κάθε project, κάθε αίτηση, κάθε εργασία που ανακοινώθηκε σε κάποιο συνέδριο χωρίς να περιμένουμε από τις κοπέλες να φτάσουν στο Νόμπελ. Να δημιουργήσουμε το υποστηρικτικό δίκτυο που θα αγκαλιάσει όλες αυτές τις προσπάθειες.
Λίλιαν Μπαλατσού, Greek Girls Code
Πως αποφασίσατε να οργανώσετε αυτό το συμπόσιο;
Θέλουμε να φέρουμε κοντά τις όλες φωνές των Ελληνίδων στις επιστήμες και την τεχνολογία και να ανταλλάξουμε απόψεις για ένα καλύτερο και πιο συμπεριληπτικό μέλλον. Να δημιουργήσουμε μια ενιαία κοιτίδα στήριξης και αλληλεγγύης.
Ποιος είναι ο στόχος του συμποσίου; Nα αναδείξουμε το έργων των Ελληνίδων γυναικών σε διάφορους εργασιακούς και ερευνητικούς τομείς εγχώρια και στο εξωτερικό, καθώς και να φέρουμε πιο κοντά τις γυναίκες στο STEM με τις γυναίκες και τα κορίτσια που θέλουν να ακολουθήσουν παρόμοιες σταδιοδρομίες.
Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στις επιστήμες σήμερα; Στις θέσεις ισχύος οι γυναίκες είναι σαφώς λιγότερες αριθμητικά από τους άνδρες και αλλά και λιγότερο ενδυναμωμένες λειτουργικά από το σύστημα που συγκροτεί τους οργανισμούς. Οι γυναίκες συχνά υφίστανται εργασιακό σεξισμό, αλλά και λόγω και των κοινωνικών συμβάσεων στην Ελλάδα δεν έχουν ίσες ευκαιρίες επαγγελματικής ανέλιξης. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Μόνο μέσω συλλογικών προσπαθειών, αλλά και την εφαρμογή κανόνων λειτουργείας στους οργανισμούς, θα δούμε ένα πιο δίκαιο μέλλον για όλες και όλους.
Μαρίλη Νίκα και Ματίνα Θωμαίδου, Lean In Greece: Women in Tech
Πως προέκυψε η ιδέα του συμποσίου;
Μ.Ν: Προσπαθούσαμε να βρούμε τρόπους για να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με περισσότερες κοινότητες που στηρίζουν Ελληνίδες επιστήμονες παγκοσμίως. Έτσι σκεφτήκαμε να οργανώσουμε ένα συνέδριο και να προσκαλέσουμε τα μέλη όλων των κοινοτήτων να συμμετέχουν, έτσι ώστε , να ενδυναμώσουμε τόσο τα μέλη μας όσο και τις γυναίκες ή τα νέα κορίτσια που ενδιαφέρονται για αυτούς τους τομείς. Επίσης να αναδείξουμε τις Ελληνίδες που διαπρέπουν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό
Ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στις επιστήμες και την τεχνολογία;
Μ.Θ: Kοιτώντας στατιστικές αναλύσεις κυρίως από την Ευρώπη, στην Ελλάδα έχει γίνει πρόοδος σε σχέση με το παρελθόν όσον αφορά τη συμμετοχή των Ελληνίδων στους ακαδημαϊκούς και επαγγελματικούς χώρους έρευνας και τεχνολογίας. Όμως ακόμα παραμένει αρκετά μικρή η αντιπροσώπευση σε ηγετικές θέσεις και σε θέσεις στρατηγικών αποφάσεων. Τα panels σημαντικών συζητήσεων συχνά μετατρέπονται σε manels, βλέπουμε boards χωρίς γυναίκες, επιτροπές μόνο από άνδρες. Το χάσμα που δημιουργείται δεν μπορεί να καλυφθεί εύκολα όσο γυναίκα καλείται να παλέψει μόνη, αντιμετωπίζοντας επίσης την παράδοση του «πρέπει να φροντίσει και για την οικογένεια». Η οργάνωση μέσα από ομάδες και η επίτευξη κοινών στόχων αποτελεί μονόδρομο στο να αλλάξουμε τα δεδομένα.
Το Generation Woman θα παρακολουθήσει το συμπόσιο Γυναίκες Plus που διεξάγεται από την 1-3/10 και θα μεταφέρει τα πιο ενδιαφέροντα συμπεράσματα σε επόμενο post. Stay Tuned
Comments