top of page
Writer's pictureGeneration Woman Team

Εσύ τι θα γίνεις όταν μεγαλώσεις;


Ο επαγγελματικός προσανατολισμός δεν αφορά μόνο το άτομο αλλά ολόκληρη την κοινωνία όπως φάνηκε στην συζήτηση που οργάνωσε ο Σύλλογος Γονέων Λυκείου και IB του Κολλεγίου Ψυχικού.





Tι θα γινόταν αν από μια ατυχή συγκυρία ο Γεώργιος Παπανικολάου είχε αφιερώσει τη ζωή του στη δικηγορία και όχι στην ιατρική; Η Μάγια Αγγέλου επέλεγε να γίνει μηχανολόγος αντί για συγγραφέας; Η Μαρί Κιουρί γινόταν δασκάλα, αντί ερευνήτρια και εφευρέτρια. Σύμφωνα με πολλές έρευνες ο σωστός επαγγελματικός προσανατολισμός, εκτός από μια αληθινή προσφορά στην ανθρωπότητα είναι ένα από τα κλειδιά μιας ευτυχισμένης και γεμάτης ζωής. Όλο και πιο συχνά ακούμε για την αρχή του Ikigai, το σημείο δηλαδή που συναντιέται αυτό στο οποίο είμαστε καλοί με αυτό το οποίο μας αρέσει να κάνουμε, και – εξίσου πολύ σημαντικό- με αυτό που κάποιος μας αμείβει για να κάνουμε. Σε εκείνο ακριβώς το σταυροδρόμι βρίσκεται το μυστικό για την επαγγελματική επιτυχία και την καλή ζωή.


Συνειδητοποιώντας τη σημασία όλων αυτών ο Σύλλογος Γονέων Λυκείου και IB του Κολλεγίου Ψυχικού πριν λίγο καιρό οργάνωσε την διαδικτυακή συζήτηση με τίτλο «Σπουδές σε Ελληνικά Πανεπιστήμια. Σχολές, Τμήματα και σύγχρονα επαγγέλματα». Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων Λυκείου και IB Κολλεγίου Ψυχικού Ρίτα Πικρού Μωραιτάκη «ο σύλλογος θέλοντας να βοηθήσει μαθητές και γονείς στο πιο καθοριστικό σημείο της μαθητικής ζωής πήρε την πρωτοβουλία να οργανώσει αυτή την εκδήλωση ώστε όλοι να κατανοήσουμε σε μια τόσο δύσκολη εποχή την σημασία του επαγγελματικού προσανατολισμού και να δώσουμε σε μαθητές και γονείς μια πυξίδα ως προς το πού μπορούνε να πάνε ακαδημαικά και επαγγελματικά. Επιπλέον η διεύθυνση Λυκείου του Κολλεγίου Ψυχικού πολύ συχνά οργανώνει ημερίδες ενημέρωσης για τα Ελληνικά Πανεπιστήμια αλλά και ημέρες καριέρας έτσι ώστε μαθητές και μαθήτριες να γνωρίσουν επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε διάφορους τομείς». Και συμπλήρωσε «Από την πρώτη κιόλας τάξη του Λυκείου οι μαθητές και οι μαθήτριες πρέπει να έχουν τις πληροφορίες που θα τους ενημερώσουν αλλά και θα τους εμπνεύσουν για να μπορούν να επιλέξουν τον δρόμο που τους ταιριάζει είτε αυτός είναι στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό. Στο σχολείο όλοι κατανοούμε πως η συνεργασία μεταξύ Διεύθυνσης Λυκείου και Γονέων για το καλό όλων των μαθητών και μαθητριών είναι πολύ σημαντική ώστε το σύνολο των μαθητών και των μαθητριών να πετύχει το καλύτερο για την προσωπική του ανάπτυξη αλλά και για την κοινωνία»




Στην συζήτηση που πραγματοποιήθηκε συμμετείχε μεταξύ άλλων ο Λεωνίδας Αλεξόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο στο Εργαστήριο Βιοϊατρικών Συστημάτων, ο οποίος αφού παρουσίασε το αντικείμενο των σπουδών των σχολών του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου, μοιράστηκε και την δική του προσωπική εμπειρία από τις σπουδές του αλλά και την δουλειά του τόσο σε ελληνικά πανεπιστήμια όπως το Μετσόβειο, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης όσο και σε πανεπιστήμια του εξωτερικού όπως το Duke, το MIT και το Harvard. Πολύτιμη ήταν και η παρέμβαση της Εύας Φουντουλάκη, Συμβούλου Επαγγελματικού Προσανατολισμού και διευθύντριας της Ariston Psychometrics η οποία αναφέρθηκε στη δυσκολία που αντιμετωπίζουν πολύ συχνά οι νέοι να επιλέξουν το κατάλληλο για αυτούς επάγγελμα σε έναν κόσμο που αλλάζει συνεχώς. «Σε μια εποχή σαν την δική μας όπου ο ρυθμός τεχνολογικών μεταβολών είναι εξαιρετικά υψηλός, η οικονομική κρίση καθώς και η επαγγελματική κινητικότητα σε παγκόσμιο επίπεδο δημιουργεί ένα κλίμα αβεβαιότητας και ανασφάλειας αλλά και ευκαιριών» ανέφερε. Και συνέχισε «Συνεπώς σε μια εποχή που αδυνατεί να εγγυηθεί μία θέση στον κόσμο της εργασίας επιβάλλεται η σωστή και εξατομικευμένη πληροφόρηση τόσο για τις δυνατότητες σπουδών όσο και για τα διαφορετικά επαγγέλματα ώστε να ξεπεραστούν όσο είναι δυνατόν οι δυσκολίες και να αναδειχτούν οι ευκαιρίες».


Είναι πολλές οι έρευνες που έχουν γίνει και αποδεικνύουν πως τα στείρα τυπικά προσόντα, συχνά δεν αρκούν στην αγορά εργασίας. Σύμφωνα με έρευνες του Πανεπιστημίου Harvard, η επαγγελματική επιτυχία βασίζεται στο 80% στην προσωπικότητα και στο 20% στους τίτλους σπουδών. Εκεί λοιπόν εντοπίζεται η ανάγκη για έναν ολιστικό επαγγελματικό προσανατολισμό που θα απαντά επαρκώς σε ερωτήματα όπως «Ποιος είμαι, τι θέλω, τι μπορώ να κάνω και με ποιο τρόπο θα το πετύχω». «Τα ερωτήματα αυτά απασχολούν το άτομο σε όλα τα στάδια της επαγγελματικής του ανάπτυξης, κάθε φορά που πρέπει να κάνει μια επαγγελματική ή εκπαιδευτική επιλογή και προσδιορίζουν το βαθμό της επαγγελματικής του ωριμότητας» ανέφερε η κα Φουντουλάκη.


Τι περιλαμβάνει όμως ένας σωστός Επαγγελματικός Προσανατολισμός. Την ανάλυση της προσωπικότητας του ατόμου, την αντιστοίχιση της με όλα τα επαγγέλματα που του ταιριάζουν, του αρέσουν και είναι εφικτό να ασκήσει. Επίσης οφείλει να τον ενημερώνει για τις αντίστοιχες σπουδές – ή άλλες ευκαιρίες εκπαίδευσης, και κατάρτισης αλλά και για τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την παρακολούθησή τους- με έγκυρη και αντικειμενική πληροφόρηση με πρόσφατα και ακριβή στοιχεία, βασιζόμενη παράλληλα σε αξιόπιστα δεδομένα σύγχρονων ψυχομετρικών ερωτηματολογίων. Συγκεκριμένα η κα Φουντουλάκη αναφέρθηκε στην ψυχομετρική σειρά Άριστον Candidates που η ίδια εφαρμόζει. Το Ariston Candidates αναλύει τις ικανότητες, τις δεξιότητες αλλά και τη δομή της προσωπικότητας, τις τάσεις, τις κλίσεις και τα ενδιαφέροντα κάθε ατόμου και μέσα από το πρωτοποριακό σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που διαθέτει, εντοπίζει συγκεκριμένες πανεπιστημιακές ειδικότητες και Τμήματα που ταιριάζουν στην προσωπικότητα του κάθε υποψηφίου. «Διάλεξε το επάγγελμα που σου ταιριάζει και δεν θα χρειαστεί να δουλέψεις ούτε μια μέρα στη ζωή σου» είχε πει ο Κομφούκιος και εμείς δεν θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε περισσότερο.

53 views0 comments

Comments


bottom of page