Η Μαρία Χαλκιά γεννήθηκε στην Κάρπαθο και μεγάλωσε με τα στερεότυπα και τις πεποιθήσεις που συχνά συναντάμε στις μικρές κοινωνίες. Σήμερα έχει δημιουργήσει την δική της επιχείρηση Digital Marketing, έχει εκδώσει δύο λογοτεχνικά βιβλία και μιλά για το πως μια γυναίκα μπορεί να πηγαίνει μπροστά κόντρα στους φόβους και στους περιορισμούς.
Πως αποφασίσατε να φύγετε από το νησί σας;
Θα ακουστεί παράξενο, όμως δεν είχα ποτέ στο δίλημμα για το εάν θα μείνω ή όχι στο νησί. Ο “σπόρος είχε φυτευτεί” ήδη από την παιδική μου ηλικία, μέσα από τις αφηγήσεις του πατέρα μου. Είχε ζήσει στην Αμερική για αρκετά χρόνια και εγώ άκουγα εντυπωσιασμένη όλες τις ιστορίες που μου έλεγε. Από μικρή είχα καταλάβει ότι ο κόσμος μου, δεν μπορεί να είναι μόνο το νησί μου. Το καθοριστικό γεγονός όμως που με έκανε να πάρω την απόφαση ήταν ένα εκπαιδευτικό ταξίδι στην Αθήνα, όταν ήμουν στο γυμνάσιο. Το είχε διοργανώσει η Βουλή των Ελλήνων, γιορτάζοντας τα 150 χρόνια συνταγματικού βίου στην Ελλάδα. Ήταν μία ανεπανάληπτη εμπειρία για εμένα και τότε ήταν που υποσχέθηκα στον εαυτό μου, ότι θα έρθω να σπουδάσω στην Αθήνα.
Σας φόβιζε η ιδέα να μετακομίσετε στην μεγάλη πόλη;
Είχα πολλά παραδείγματα ανθρώπων από την Κάρπαθο, οι οποίοι είχαν φύγει στο εξωτερικό. Επομένως, το νεανικό μυαλό μου, δεν έβρισκε τον λόγο για τον οποίο ένα κορίτσι μόνο του στην Αθήνα, θα έπρεπε να φοβάται. Ήξερα ότι εφόσον εγώ επέμενα στην απόφαση να φύγω από το νησί, θα έπρεπε να την υποστηρίξω και να αντιμετωπίσω μόνη μου, τον όποιο φόβο.
Αντιμετωπίσατε εμπόδια στους στόχους σας μεγαλώνοντας στην Κάρπαθο;
Το να μεγαλώνει ένα κορίτσι πριν από είκοσι χρόνια σε μία οποιαδήποτε πόλη ή χωριό της επαρχίας, -τις περισσότερες φορές- έρχεται αντιμέτωπο με τα «θέλω» της κοινωνίας που ζει και της οικογένειας του. Στην περίπτωση μου, σοβαρό ρόλο έπαιξε ο θάνατος του πατέρα μου στα 13 μου χρόνια. Τότε, ούτε εγώ πίστευα ότι θα μπορούσα να αφήσω το νησί και να σπουδάσω. Πόσο μάλλον να ανοίξω δική μου επιχείρηση όταν στο περιβάλλον μου δεν είχα γυναίκες επιχειρηματίες ή όταν αυτό θεωρούνταν «μία δουλειά των ανδρών». Ένα ακόμη εμπόδιο που είχα να αντιμετωπίσω ήταν και το θέμα του γάμου και της μητρότητας. Το κατά βάση παραδοσιακό περιβάλλον όπου μεγάλωσα, ωθεί τα κορίτσια από νωρίς προς αυτήν την κατεύθυνση, με το οποίο συμφωνώ εάν είναι κάτι που και οι ίδιες θέλουν. Πιστεύω όμως, ότι δεν υπάρχουν «σωστές ή λάθος ηλικίες» για κάτι τέτοιο και ότι κάθε γυναίκα είναι μία ξεχωριστή περίπτωση και έτσι θα πρέπει να αντιμετωπίζεται.
Τι εφόδια σας έδωσαν οι σπουδές σας στο Πανεπιστήμιο;
Το Πανεπιστήμιο πέρα από τις ακαδημαϊκές γνώσεις, μου έδωσε την αυτοπεποίθηση ότι μπορώ να πετυχαίνω πράγματα. Καλλιέργησα ποιότητα χαρακτήρα και επαγγελματικού ήθους. Αγάπη για την δια βίου μάθηση, κάτι που είναι απαραίτητο για την δουλειά μου, σήμερα. Για παράδειγμα από το πρώτο συνέδριο της Google που παρακολούθησα το 2015, όλα όσα είχα μάθει τότε, πλέον έχουν αντικατασταθεί με νέα δεδομένα και γνώσεις τις οποίες συνεχώς θα πρέπει να ανανεώνω και είμαι πολύ συμφιλιωμένη με αυτό.
Με ποιον τρόπο το κάνετε;
Αυτή η συνεχής ανανέωση και επιμόρφωση γίνεται μέσα από τα social media, από σεμινάρια, συνέδρια, webinars, podcasts αλλά και μέντορες που ακολουθώ από Ελλάδα και εξωτερικό. Ακόμα, θεωρώ ότι ορισμένα σημεία του χαρακτήρα μου έχουν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη μου. Όπως το πείσμα και η αποφασιστικότητα μου. Η αγάπη για την αλλαγή και το ρίσκο. Η περιέργεια μου και η αγάπη για μελέτη και ανάπτυξη.
Πως αποφασίσατε να δημιουργήσετε τη δική σας επιχείρηση και ποια ήταν τα πρώτα σας βήματα;
Το να φτιάξω την δική μου επιχείρηση δεν ήταν κάτι που είχα σχεδιάσει από πριν ή είχα προγραμματίσει. Έχοντας σπουδές στην Διοίκηση Επιχειρήσεων, στο Marketing και στα Χρηματοοικονομικά, από το 2008 και μετά άρχισε να με ενδιαφέρει ιδιαίτερα το Digital Marketing. Έκανα λοιπόν στροφή» και άρχισα να εξειδικεύομαι σε αυτό το αντικείμενο. Παρόλου που είχα περάσει από πολύ μεγάλες πολυεθνικές για συνέντευξη δεν κατάφερα να προσληφθώ. Την ίδια εποχή μου έρχεται πρόταση για εργασία στο εξωτερικό μέσω του Linkedin, γεγονός που απέρριψα αμέσως. Ζούσα ήδη μία «ξενιτιά» στην Αθήνα. Τότε ήταν που θύμωσα πολύ και είπα «εάν δεν υπάρχει θέση για μένα στην Ελλάδα, τότε… θα δημιουργήσω εγώ μία θέση για μένα». Ξεκίνησα άμεσα να googlαρω τι χρειάζεται για έναρξη επιχείρησης. Τις επόμενες ημέρες μίλησα με οικογένεια, γνωστούς και φίλους. Άρχισα την ανακαίνιση εκ βάθρων του μικρού σπιτιού που νοίκιαζα τότε, το οποίο ήταν και η πρώτη από τις 3 έδρες μου. Τις επόμενες ημέρες έγινε και επίσημα η έναρξη της Digital routes σε ΔΟΥ, ΕΦΚΑ και επιμελητήριο.
Πως βρήκατε τα κεφάλαια; Το δίκτυο; Τι σας βοήθησε;
Ξεκίνησα με δικά μου κεφάλαια. Δεν κατέφυγα ούτε σε τραπεζικό δανεισμό ούτε σε συγγενείς. Μάλιστα όταν απευθύνθηκα σε έναν σύμβουλο επιχειρήσεων για επιδότηση με το πρόγραμμα γυναικείας επιχειρηματικότητας που έτρεχε τότε, μου είχε πει χαρακτηριστικά ότι καλύτερα να μην προχωρήσω στην έναρξη επιχείρησης. Από την πρώτη ημέρα της έναρξης μου, χρησιμοποιώ τα χρήματα που κερδίζω, για επενδύσεις. Σύγχρονος εξοπλισμός, χώροι γραφείων, εκπαίδευση και νέες συνεργασίες. Αυτά είναι τα σημαντικότερα assets μου.
Πως καταφέρατε να δικτυωθείτε;
Δίκτυο αρχικά δεν υπήρχε. Μόνο οι γνωριμίες που είχα από παλαιότερες δουλειές μου και το πανεπιστήμιο. Το έχτισα σιγά σιγά και συνεχίζω με πολλές δράσεις. Διοργάνωσα το πρώτο δωρεάν σεμινάριο Digital Marketing στον Πειραιά για επιχειρηματίες, σε μία εποχή που πολλοί επιχειρηματίες, δεν το πίστευαν ή γνώριζαν όπως σήμερα. Παράλληλα, στην Digital routes λειτουργεί πολύ το word of mouth.
Τι θα συμβουλεύατε κάποια γυναίκα που σκέφτεται την δημιουργία της δικής της επιχείρησης ;
Θα της έλεγα ότι η επιχειρηματικότητα είναι ένας μαραθώνιος. Θέλει προετοιμασία, σκληρή δουλειά, πειθαρχία, αντοχές, υπομονή, επιμονή κι ανθεκτικότητα. Το να ξεκινήσεις την δική σου επιχείρηση, δεν είναι κάτι εύκολο όμως δεν είναι και κάτι ακατόρθωτο. Απαιτεί θυσίες ώστε να βιώσεις την χαρά και μετά πάλι να προσπαθείς από την αρχή. Θα της έλεγα να διαβάζει, να ενημερώνεται, να βρει τα δυνατά της σημεία και να εξελίξει τα αδύνατα σημεία της. Τέλος, θα της έλεγα ξεκινώντας να μην καταφεύγει σε τραπεζικό δανεισμό και να μένει ξάγρυπνη κυριολεκτικά και μεταφορικά.
Στείλτε μας την δικές σας ιστορίας επιτυχίας ή αποτυχίας εδώ
Comments