Η Συμβουλευτική Ψυχολόγος και Ψυχοεκπαιδευτική Σύμβουλος Τζίνα Θανοπούλου αναλύει τη σημασία της αυτοπεποίθησης αλλά και την ιδιαίτερη σχέση που έχουμε οι γυναίκες με αυτή
Η αυτοπεποίθηση είναι ένα θέμα που επιστρέφει ξανά και ξανά στην συζήτηση για την γυναικεία ενδυνάμωση. Η έλλειψη της, τα αίτια που την κάνουν να βρίσκεται σε έλλειψη, η σημασία της στην πρόοδο και την εξέλιξη, ακόμη περισσότερο και από αυτά τα τυπικά προσόντα. Πόσες από εμάς δεν έχουμε παρακολουθήσει συμφοιτήτριες, συναδέλφους, φίλες με όλα τα τυπικά προσόντα, ευφυία και ικανότητες να προσκρούουν στην έλλειψη αυτοπεποίθησης, να αυτοσαμποτάρονται και να μην μπορούν να εξελιχθούν και να επιτύχουν τους στόχους τους; Το Generation Woman μίλησε με την Τζίνα Θανοπούλου, Ed.M, M.A. Harvard University, Συμβουλευτική Ψυχολόγο και Ψυχοεκπαιδευτική Σύμβουλο για το μυστήριο αλλά και το κλειδί που λέγεται αυτοπεποίθηση, για το πως μπορούμε να την αποκτήσουμε αλλά και για την ιδιαίτερη σχέση που έχουν οι γυναίκες με αυτήν.
Πως επηρεάζει η ανατροφή την αυτοπεποίθηση;
Ο τρόπος που μεγαλώνουν οι γονείς τα παιδιά τους, οι αξίες που τους δίνουν, τα όρια που τους θέτουν και βέβαια πάντα η αγάπη, η αποδοχή και η πίστη που τους προσφέρουν, παίζουν καθοριστικό ρόλο στο κτίσιμο της μελλοντικής τους αυτοπεποίθησης, στην πίστη στον εαυτό τους, στις ικανότητες τους και στην αξία τους.
Ποιος τύπος γονέα ανατρέφει παιδιά με αυτοπεποίθηση;
Ο γονιός που έχει ο ίδιος αυτοπεποίθηση, αυτοσεβασμό, μεριμνά για την αυτοφροντίδα του και μεγαλώνει τα παιδιά του με αντίστοιχες αξίες και συναισθήματα. Γιατί τα παιδιά κάνουν ό,τι κάνουμε και όχι ό,τι λέμε. Οι γονείς που ανατρέφουν παιδιά με αυτοπεποίθηση είναι οι γονείς που δίνουν αγάπη, αλλά και θέτουν και όρια. Πολύ σημαντικό για την ανάπτυξη της αυτοπεποίθησης στα παιδιά είναι οι γονείς να τα αναθρέψουν με αξίες συναισθηματικής νοημοσύνης όπως σεβασμό και αγάπη για τον εαυτό τους, να τους καλλιεργήσουν την επικοινωνία και τη συνεργασία, την κατανόηση και την εκτίμηση, την αισιοδοξία και την ευγνωμοσύνη αλλά και να τα εμπνεύσουν να επιλέγουν τις θετικές σκέψεις.
Πως επηρεάζει το φύλο και τα στερεότυπα φύλου την αυτοπεποίθηση;
Οι άνδρες, ακόμα και στη σύγχρονη εποχή, έχουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση γιατί έχουν γαλουχηθεί από κοινωνικά πρότυπα που τους έχουν εμπνεύσει και καλλιεργήσει αυτοπεποίθηση από το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον από τα πρώτα παιδικά του χρόνια. Μη ξεχνάμε ότι ακόμα ζούμε σε μια κοινωνία που τονώνει την αυτοπεποίθηση και επικροτεί τα επιτεύγματα των ανδρών. Για παράδειγμα για την ίδια εργασία οι άνδρες αμείβονται πολύ περισσότερο από τις γυναίκες που εργάζονται το ίδιο αποτελεσματικά τις ίδιες ή περισσότερες ώρες. Οι γυναίκες από την άλλη αποκτούν αυτοπεποίθηση μετά από πολλά επιτεύγματα, επιτυχίες, θυσίες και κόπους.
Μήπως συχνά συγχέουμε την εξωστρέφεια ή τον δυναμισμό; Είναι αυτό τελικά η αυτοπεποίθηση ή κάτι πιο περίπλοκο και βαθύ;
Σίγουρα η αυτοπεποίθηση εμπεριέχειστοιχεία πιο περίπλοκα και ουσιαστικά από την εξωστρέφεια ή τον δυναμισμό μόνο. Εμπεριέχει πολύ πιο ουσιαστικά στοιχεία από μια κοινωνική, ηχηρή προσωπικότητα που μπορεί να εντυπωσιάζει επιφανειακά. Η αληθινή αυτοπεποίθηση βασίζεται στη καλλιέργεια εσωτερικών αξιών και ικανοτήτων, τα οποία στηρίζονται σε ουσιαστικά στοιχεία, όπως αυτογνωσία, αυτοσεβασμός, αυτοφροντίδα αλλά και σεβασμό στους άλλους.
Συχνά παρατηρούμε γυναίκες με πολλά πτυχία, ικανότητες και δεξιότητες να μην μπορούν να εξελιχθούν λόγω έλλειψης αυτοπεποίθησης.
Αυτό συνήθως οφείλεται σε πρωταρχικές αρνητικές πεποιθήσεις που έχουν λάβει από το οικογενειακό και κοινωνικό τους περιβάλλον από πολύ μικρή ηλικία. Αυτό μπορεί να αλλάξει με κατάλληλη ψυχοθεραπεία και συμβουλευτική όταν αποφασίσουν να αντικαταστήσουν αυτές τις λανθασμένες πρωταρχικές πεποιθήσεις με νέες πιο θετικές. Αυτό θα συμβεί όταν οι γυναίκες αρχίσουν να βλέπουν τον αληθινό εαυτό τους, τις ικανότητες και επιτεύγματα, ανεξάρτητα από την γνώμη των άλλων και να εστιαστούν στο ουσιαστικό, εσωτερικό, ικανό εαυτό τους στο Εδώ και Τώρα.
Τελικά η έλλειψη αυτοπεποίθησης είναι θέμα ψυχολογικό ή κοινωνικό και συστημικό;
Η έλλειψη αυτοπεποίθησης είναι θέμα πολυπαραγοντικό: ψυχολογικό, κοινωνικό και συστημικό. Βασίζεται σε παράγοντες, όπως:
Στο τρόπο που έχει μεγαλώσει ένα παιδί, από την επιρροή των γονέων και του οικογενειακού περιβάλλοντος.
Στο ταπεραμέντο του, δηλαδή στη προσωπικότητα του, το πόσο ψυχικά δυνατό είναι, με ευφυία ή με συναισθηματική νοημοσύνη, αν είναι ευαίσθητο, ευάλωτο, συναισθηματικά ασταθές
Στις κοινωνικές συνθήκες με τις οποίες που έχει μεγαλώσει, π.χ. όταν ένα παιδί έχει μεγαλώσει σε περίοδο πολέμου, οικονομικής κρίσης, πανδημίας ή έχει βιώσει απώλεια γονέα, οικονομική καταστροφή ή χωρισμό.
Υπάρχουν άνθρωποι που γεννιούνται με αυτοπεποίθηση;
Δεν γεννιέσαι με αυτοπεποίθηση ή συναισθηματική νοημοσύνη. Την καλλιεργείς με σωστή ανατροφή, διαπαιδαγώγηση, καλλιέργεια αξιών και πεποιθήσεων που παίρνεις από το οικογενειακό σου περιβάλλον. Όταν οι γυναίκες μεγαλώνουν και διαπαιδαγωγούνται σε ένα περιβάλλον που τους καλλιεργεί την πεποίθηση ότι αξίζουν και τις βοηθά να αναπτύξουν ικανότητες και δεξιότητες προσωπικές, κοινωνικές και επαγγελματικές, τότε θα μπορέσουν να διακριθούν και να εξελιχθούν αλλά και να αποκτήσουν ουσιαστική, εσωτερική αυτοπεποίθηση και να πιστέψουν στον αληθινό εαυτό τους και στις ικανότητες τους.
Commenti