Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας, η ActionAid σε συνεργασία με τον φωτογράφο Κοσμά Κουμιανό παρουσιάζει στο Ωδείο Αθηνών την έκθεση φωτογραφίας «Κοίταξέ με, άκουσέ με».
Γυναίκες από το Νεπάλ, τη Σενεγάλη, τον Λίβανο και την Ελλάδα χαμογελούν. «Είναι αυτές που κάθε μέρα ξυπνούν και σπρώχνουν τον βράχο της ζωής ξανά προς τα πάνω» όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ActionAid Ηλίας Γαληνός στα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας «Κοίταξέ με, άκουσέ με» που διοργάνωσε η ActionAid με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας σε συνεργασία με τον φωτογράφο Κοσμά Κουμιανό στο Ωδείο Αθηνών. Μιλούσε για τα καθηλωτικά πορτραίτα γυναικών από όλο τον κόσμο που ο φωτογράφος Κοσμάς Κουμιανός απαθανάτισε στα ταξίδια που έκανε ακολουθώντας την ActionAid και που γέμισαν με τα χαμόγελα και την δύναμη τους τον χώρο της έκθεσης. Κάθε φωτογραφία και μια σύντομη ιστορία αγώνα, καταπίεσης, δυσκολίας αλλά και επιβίωσης και ελπίδας. Λίγο πιο κει η προβολή ενός βίντεο καταγραφεί τη χαρά και την ευγνωμοσύνη των κοριτσιών στoν ξενώνα Happy Home στο Μπαγκλαντές που δημιούργησε η ActionAid. Πρόκειται για κορίτσια που γλίτωσαν από τον δρόμο και την κακοποίηση και ζουν εκεί με ασφάλεια. «Αν δεν ήταν τα Happy Homes δεν θα μπορούσα να σπουδάσω, μπορεί και να με κακομεταχειρίζονταν ή να με βίαζαν» ακούγεται να λέει ένα κορίτσι. Σε έναν ξεχωριστό χώρο έξι ζευγάρια παπούτσια στέκονται στη θέση έξι αληθινών γυναικών από την Ελλάδα και από άλλες χώρες που διηγούνται τις ιστορίες τους με τη φωνή γυναικών ηθοποιών που ο επισκέπτης μπορεί να ακούσει σε MP3.
Η έκθεση «Κοίταξέ με, άκουσέ με» μιλά για την δυσκολία αλλά και την αισιοδοξία. Για την απελπισία αλλά και την ελπίδα. Για τις τραγικές ιστορίες αλλά και τα happy endings. Και πάνω απ όλα για τις γυναίκες. Γιατί όπως χαρακτηριστικά είπε η σχεδιάστρια Χριστίνα Κοντοβά «νομίζουμε ότι η ActionAid βοηθάει τα παιδιά, και το κάνει, βοηθώντας όμως πρώτα τις μανάδες τους» και εκφράζοντας την ευχή το έργο της ActionAid να βοηθήσει ώστε καμία άλλη μητέρα να μην αναγκαστεί να εγκαταλείψει το παιδί της. Η Χριστίνα Κοντοβά μοιράστηκε την ιστορία της συνάντησης της με την ActionAid στα πλαίσια της συζήτησης που συντόνισε η δημοσιογράφος Ελιάνα Χρυσικοπούλου και είχε καλεσμένες τη γνωστή ηθοποιό Ιωάννα Τριανταφυλλίδου, την αθλητικογράφο Λίλα Κουντουριώτη αλλά και τη διευθύντρια επικοινωνίας και marketing του AlphaTV Πίμη Φασούλα. Η Ιωάννα Τριανταφυλλίδου μίλησε για τον εσωτερικευμένο μισογυνισμό πολλών γυναικών αλλά και την συχνή έλλειψη γυναικείας αλληλεγγύης. Η Λίλα Κουντουριώτη για τις δυσκολίες και την έντονη κριτική που αντιμετώπισε τα πρώτα χρόνια της καριέρας της στον ανδροκρατούμενο χώρο του αθλητικού ρεπορτάζ αλλά και τις ευκαιρίες και την στήριξη που τις προσέφεραν κάποιοι άνδρες συνάδελφοί της. Η Πίμη Φασούλα αναφέρθηκε σε πρόσφατη έρευνα που έγινε στην Μεγάλη Βρετανία με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας κατά την οποία σε 1000 παιδιά έγιναν ερωτήσεις όπως «ποιος πρέπει να μένει σπίτι με τα παιδιά» ή ποιος από τους δύο γονείς πρέπει να εργάζεται η οποία κατέγραψε μια σειρά βαθιά στερεοτυπικών αντιλήψεων.
Οι πραγματικές πρωταγωνίστριες
Οι πραγματικές πρωταγωνίστριες της βραδιάς όμως σαφέστατα ήταν οι γυναίκες που σαν ζωντανές και παρούσες κοιτούσαν το κοινό μέσα από τα κάδρα του Κοσμά Κουμιανού. Η Fatima Al Khalaf στο Λίβανο, η Codou Diouf και η Aissatou Sarr στην Σενεγάλη είναι μόνο μερικές από τις χιλιάδες γυναίκες που έχει βοηθήσει με το έργο της η ActionAid. Η Fatima είναι μια 30χρονη Σύρια που παρακολούθησε σεμινάρια ηγεσίας, καταπολέμησης του φαινομένου των παιδικών γάμων και προώθησης εκστρατειών κατά του bullying η οποία αναφέρει: «Αφού έφτασα στο Λίβανο εξαιτίας του πολέμου στην Συρία , η ActionAid με δίδαξε πως να χτίσω το μέλλον μου και να επιτύχω. Η Action Aid έγινε για μένα η οικογένεια που είχα χάσει. Η ομάδα της ActionAid κρατούσε το χέρι μου και με βοήθησε να αντιμετωπίσω την ζωή, να πάρω τις δικές μου αποφάσεις, να αντιταχθώ σε ξεπερασμένες παραδόσεις και να στηρίξω τον εαυτό μου». «Το όνειρο μου είναι να βοηθάω τους ανθρώπους. Θέλω να βλέπω τα παιδιά να χαμογελούν. Οι θερμοκρασίες είναι πολύ υψηλές στην Σενεγάλη τα τελευταία χρόνια και οι συνθήκες στα σχολεία δεν είναι ιδανικές. Υπάρχουν πολλά προβλήματα αλλά κανένας δεν είναι φτωχός όταν έχει την οικογένεια του. Η οικογένεια είναι ο πραγματικός πλούτος» ανέφερε η Codou από την Σενεγάλη ενώ η Aissatou είπε: «Είμαι ευτυχισμένη. Έχω τα παιδιά μου και έναν άνδρα που με αγαπά. Αλλά άφησα το σχολείο όταν παντρεύτηκα και το μετανιώνω. Ευτυχώς αν και ήμουν μεγαλύτερη μέσω της ActionAid κατάφερα να πάω σε ένα εκπαιδευτικό κέντρο εδώ στην Σενεγάλη όπου έμαθα να ράβω. Το όνειρο μου είναι να έχω το δικό μου ατελιέ μια μέρα.
Πολλά περισσότερα πορτρέτα και ιστορίες γυναικών το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει στην έκθεση που επιμελήθηκε η εικαστικός-επιμελήτρια Μαρία Κουμιανού και θα είναι ανοιχτή έως τις 13 Μαρτίου στο Ωδείο Αθηνών ενώ τα έσοδα θα διατεθούν για την υποστήριξη του έργου της ActionAid.
Comments